Oświetlenie kuchni. Apetyczne czy ekstrawaganckie?
Mięso, które wygląda mało apetycznie, sałata wydająca się być nieświeżą. Niski komfort pracy przy blacie roboczym, a do tego mało przyjazna atmosfera przy stole kuchennym. To elementy, które chcemy zdecydowanie zlikwidować. Na które nie ma miejsca w kuchennych wnętrzach. Jak uniknąć takich efektów? Planując i świadomie wybierając oświetlenie kuchenne. Stawiając na funkcjonalność, energooszczędność i dopasowanie do stylistyki wnętrza.
Trzy główne rodzaje oświetlenia
W kuchni mamy do czynienia z trzema głównymi rodzajami oświetlenia: centralnym, miejscowym i spełniającym funkcje dekoracyjne. Zanim zaplanujemy, gdzie i który rodzaj oświetlenia kuchennego zagości, pod uwagę musimy wziąć kształt kuchni, metraż oraz dostęp do światła naturalnego.
Małe kuchnie, w których brakuje okien, będą wymagały większej liczby źródeł światła. Takiego, które stanie się maksymalnie zbliżonym do światła dziennego. W tym wypadku światło w kuchni może zadecydować również o optycznym powiększeniu pomieszczenia, jak i uzyskaniu wrażenia przestronności. Miejsca rozlokowania poszczególnych lamp, kinkietów, plafonów czy niewielkich punktów świetlnych, wymagają sporej uwagi.
Oświetlenie kuchenne dużych przestrzeni, w szczególności pośród kuchni otwartych czy też pomieszczeń łączących w sobie funkcje typowego miejsca gotowania, jak i jadalni, pozwala na znacznie więcej. Tym bardziej, gdy nie trzeba martwić się o dostęp do światła naturalnego. Panuje tu również większa swoboda wybierania lamp. Mogą być większe, bardziej ozdobne. Generalnie sprawdzać się będą takie rozwiązania, które w małych kuchniach byłyby zbyt przytłaczające.
Główne oświetlenie kuchenne, bez którego nie obejdzie się żadne wnętrze tego typu, powinno znaleźć swoje miejsce w centralnym punkcie. To najmocniejsze źródło, dające światło rozproszone. W niewielkich przestrzeniach warto skierować je na sufit, dla efektu optycznego powiększenia oraz, wcześniej wspomnianego, wrażenia przestronności. Mamy tu do czynienia również z wykorzystaniem światła odbitego. Strumień skierowany na sufit, daje efekt rozproszenia na całe pomieszczenie. Oświetlenie kuchenne staje się miękkie i bezcieniowe. Źródła światła odbitego montuje się w górnych szafkach bądź podwieszanych sufitach, a także we wnękach górnych części ścian.
Typowy metraż, jak i duże przestrzenie, z powodzeniem radzą sobie ze światłem padającym w dół.
Nad stołem jadalnym powinna zawisnąć lampa, która dobrze oświetli całość. Na przeciwległych końcach, umieszczamy dwie dodatkowe lampy. Ta główna lampa, przy stole mającym szerokość do 120 cm, powinna być umieszczona na wysokości 50 cm. Szerszy stół pozwala na umieszczenie lampy na wysokości 80 cm. Źródła światła umieszczone na brzegach, nie powinny znajdować się bezpośrednio nad głowami osób siedzących.
Dodatkowe źródła światła muszą zagościć w okolicach zlewozmywaku i blatu roboczego. Główne światło w kuchni zwykle pada nam na plecy, gdy pracujemy przy zlewie czy blacie roboczym. Tworzą się cienie i miejsca takie wymagają doświetlenia. Dla większego komfortu pracy, a także bezpieczeństwa. Jako punkty doświetlające świetnie sprawdzają się skromne oprawy oświetleniowe, wykorzystujące halogeny bądź technologię LED. Ważnym czynnikiem podczas wyboru jest również to, iż są energooszczędne.
Punktowe źródła oświetlenia kuchennego, jednocześnie mogą spełniać funkcje dekoracyjne, albo stanowić tylko i wyłącznie ozdobę. W takiej roli sprawdza się podświetlenie przeszklonych szafek. Alternatywą są również kinkiety rozlokowane w odpowiednich miejscach.
Barwa światła i najważniejsze cyfry
Przedział barwowy 3300 – 4000 K, pozwala zachować przyjazny charakter światła, ale z lekką nutką dynamizmu. Taka neutralna charakterystyka barw zalecana jest właśnie do wnętrz kuchennych. Generalnie uzyskujemy w ten sposób światło w kuchni, które jest nie najcieplejsze, ale wciąż ciepłe. Potrawy wyglądają w tym przedziale barw, apetyczniej niż w temperaturze barwowej zimnej.
Znaczenie ma również wskaźnik oddawania barw – Ra. Maksymalna wartość, czyli 100, przypisywana jest światłu dziennemu. Dla wnętrz kuchennych poleca się Ra powyżej 80.
Każde źródło światła oznaczone zostaje trzycyfrowym kodem. Pierwsza cyfra określa wspomniany Ra, dwie kolejne informują o temperaturze barwowej. Oświetlenie kuchenne o oznaczeniu 827 sprawi, że mięso będzie wyglądać na soczyste i czerwone. Przy 960, czyli wysokiej temperaturze barwowej, odbierane będzie, jako nieapetyczne.
Jakich błędów należy unikać planując oświetlenie kuchenne
Mocne oświetlenie kuchenne spotęguje efekt połysku błyszczących frontów szafek. Przy tak wyrazistym wykończeniu mebli, światło powinno być bardziej stonowane, mniej intensywne i w nieco mniejszej ilości.
Bogato zdobione żyrandole, kryształowe, składające się ze sporej liczby elementów czy też papierowe lampy, są bardzo niepraktyczne. W kuchni najłatwiej i najintensywniej osadza się brud, kurz i tłuszcz. Czyszczenie takich lamp jest wyzwaniem, dlatego w tradycyjnych, klasycznych przestrzeniach kuchennych, takie rozwiązania nie sprawdzą się.
Na ekstrawagancję tego typu można pozwolić sobie w kuchniach industrialnych bądź futurystycznych. W aranżacjach surowych i minimalistycznych, które w dużej mierze mają „wyglądać”, a na drugim miejscu stawia się ich funkcjonalność.
Kolorowe i wzorzyste klosze lamp, świetnie się prezentują, ale nie we wnętrzach kuchennych. Mogą bowiem powodować inny odbiór kolorów poszczególnych elementów, ale i produktów spożywczych. Najlepiej sprawdzają się klosze transparentne, jednokolorowe.
Energooszczędne oświetlenie kuchenne, w postaci halogenów, lub żarówek LED, wymaga zastosowania szczelnych i nienagrzewających się opraw oświetleniowych. Żarówki wybieramy wedle parametru lumenów, który określa ich moc, a nie Watów, jak w przypadku tradycyjnych rozwiązań.
Efekt finalny
Dobrze zaplanowanym i dobranym oświetleniem kuchennym, jesteśmy w stanie zatuszować mankamenty tego wnętrza. Innym razem zmienić postrzeganie kształtu kuchni czy też uzyskać wrażenie przestronności. Źródła światła w kuchni, jak i jego barwa, zadecydują o przyjaznej atmosferze wnętrza. Stworzą klimat ciepła domowego ogniska.
Oświetlenie kuchenne ma sprzyjać gotowaniu, relaksowi przy lampce wina i przygaszonym świetle, bezpiecznej pracy podczas przyrządzania ulubionych dań. To dlatego tak ważnym jest, by zwrócić uwagę na wszystkie powyższe elementy. Dla zachowania funkcjonalności, estetyki i poczucia, że nasza kuchnia, jak i wybrane oświetlenie kuchenne, są wprost idealnymi.
2 komentarze
Marek
Ciepło domowego ogniska taki efekt chciałbym uzyskać w swojej kuchni, lecz nie będzie to proste. Wpis pomoże mnie w tym i być może już niedługo będe cieszył sie takim efektem.
Wood
Zdecydowanie apetyczne takie, które będzie współgrało z całością. Ekstrawagancja raczej nie dla mnie.